Okna
Moderna tehnologija v stilu vašega doma
Panoramske stene
Življenje z jasnim razgledom
Vhodna vrata
Izraz stila in individualnosti
Zimski vrtovi
Več prostora, več svobode, več kvalitete bivanja
Notranja vrata
Italijanska notranja vrata s stilom
Garažna vrata
Varna in kvalitetna garažna vrata Hörmann
Domov>E-revija>Eno najbolj trajnostnih oken doslej

Eno najbolj trajnostnih oken doslej

Trajnostna okna pri Finstralu – intervju

  • Eno najbolj trajnostnih oken doslej
  • Eno najbolj trajnostnih oken doslej
  • Eno najbolj trajnostnih oken doslej
  • Eno najbolj trajnostnih oken doslej

Sodobna okna igrajo ključno vlogo pri energijski učinkovitosti stavb. Toda resnično trajnostno okno je več kot le vrednost izolacije. Družinsko podjetje Finstral že od ustanovitve počne marsikaj drugače kot ostali igralci na trgu. Pogovor z generalnim direktorjem Joachimom Oberrauchom.

Kaj trajnost pomeni za proizvajalca oken, kot je Finstral?

Če želite delovati trajnostno, morate paziti na celoten sistem. Pri Finstralu razmišljamo o ciklih. Ne gre samo za izdelavo popolnega okna za nas, temveč za čim bolj trajnostno proizvodnjo. To na primer pomeni, da že od samega začetka upoštevamo okolju prijazno odstranjevanje. Zato skoraj vse naredimo sami, od prve ideje do montaže. Le tako lahko načrtujemo celoten proizvodni cikel, da prihranimo material in energijo. 

Joachim Oberrauch kot generalni direktor druge generacije, uživa od trajnostnih odločitev svojega očeta in strica za vedno najvišjo kakovost. Zato Finstral dosledno nadaljuje po tej poti.


Ker vse izdelujete sami, lahko sami postavljate in zagotavljate svoje standarde kakovosti?

Tako je. To je velika prednost zlasti pri oknih, saj so sestavljena iz številnih različnih posameznih delov. Finstral je eden od redkih proizvajalcev oken v Evropi, kjer res dobite vse iz enega vira: razvijamo okenske profile, plastiko mešamo po lastni recepturi, sami poskrbimo tudi za obdelavo lesa iz plošč, premazujemo aluminij, izdelujemo izolacijska stekla in sestavljamo končne okenske elemente. In seveda poskrbimo tudi za montažo. Ker vse naredimo sami, imamo idealne pogoje za izgradnjo enega najbolj trajnostnih in dolgotrajnih oken. 


Okna Finstral se razvijajo modularno – kako to prispeva k trajnosti?

Namesto uporabe standardnih komponent, ki so običajne v industriji, skoraj vse posamezne dele načrtujemo v podjetju. In tako se lahko odlično usklajujejo. Na ta način nam vedno znova uspe izboljšati naša okna in jih hkrati izdelati z manj materiala in energije. Naši okvirni profili so na primer zasnovani tako, da je mogoče vse materiale z malo truda razstaviti po vrsti. Zaradi tega jih je mogoče 100-odstotno reciklirati. 

Ne glede na to, ali gre za okvir ali steklo: pri Finstralu načrtujemo in izdelujemo skoraj vse komponente sami, tako da je mogoče trajnost upoštevati že od začetka.

Druga prednost je, da so Finstral profili tanjši od večine drugih. To je mogoče, ker steklo v bistvu lepimo na okvir, da tvorimo stabilno enoto. Okvirju ni treba držati stekla in ga je mogoče narediti tanjšega. Tako izgleda bolj elegantno, hkrati pa prihranimo dve tretjini jeklenih vložkov, ki smo jih morali prej vstaviti v vse plastične profile. Izjemno visoka modularnost ima tudi velike prednosti za naše stranke, saj jim omogoča, da svoja okna sestavijo zelo individualno. 


Ali je lahko montaža oken zasnovana tako, da je čim bolj varčna?

Da, namestitev ponuja celo veliko možnosti za to. V Evropi je montaža neposredno na zid še vedno običajna praksa. Z modernejšimi metodami je mogoče znatno zmanjšati napor pri montaži – in Finstral je pionir na tem področju. Na primer z drsno montažo za obnovo starih lesenih oken. Je dvakrat hitrejši način od običajnih metod in prihrani vire, saj vam ni potrebno poškodovati obstoječega zidu. Finstral je uvedel postopek vgradne montaže za obnovo starih plastičnih ali aluminijastih oken. To omogoča zamenjavo okna celo v 30 minutah. Ker se dela izvajajo samo od znotraj, se trud bistveno zmanjša: brez odra, brez pleskarskih ali zidarskih del. 


Kako vam uspeva nenehno razvijati temo trajnosti?

V okviru certifikata ISO redno pregledujemo vse naše procese: od kakovosti in ravnanja z okoljem do porabe energije in varnosti pri delu. Tam je veliko možnosti za optimizacijo. V letu 2018 smo lahko ponovno občutno zmanjšali potrebe po virih in od takrat za izdelavo oken uporabljamo 4,5 odstotka manj plastike in 5 odstotkov manj surovega stekla. 

Vse pravice pridržane © Termodom d.o.o.
Izvedba - Intuitiva